«Наразі Острожчина у процесі децентралізації пасе задніх» – Олександр Корнійчук

03 Січня 2017, 18:04
3310 Джерело: oa.edu.ua

«Зараз відбувається процес децентралізації. Він незворотній. І найімовірніше, коли Острог стане його активним учасником, у нас буде значно більше можливостей» – зауважує острожанин  перший заступник голови Рівненської обласної ради Олександр Корнійчук.

«Наразі здається, ніби ми ще нікуди не рухаємося. Інвестори вже фактично готові входити в Україну й шукають території, в які їм буде вигідно вкладати свій ресурс. Ми не можемо запропонувати нічого привабливого, бо територія самого міста є обмеженою. Потрібно бути готовим до того, що в процесі децентралізації всі території, зокрема культурні й освітні об’єкти будуть підпорядковуватися громаді. Відповідно, підвищиться ефективність управління цими ресурсами. Одним з перших пріоритетів, до прикладу, стане транспортний, який у перспективі дозволить вирішити багато інших проблем усієї громади» – пояснює Олександр Корнійчук в інтрев`ю для ostroh.info

«Потрібно пам’ятати, що відповідальність за використання додаткового ресурсу, лягатиме на плечі громади. Уже не можна буде кивнути в сторону Верховної Ради й Кабінету Міністрів і сказати, що у всьому винні вони» – звертає увагу чоловік.

Наразі ж Острожчина у процесі децентралізації пасе задніх  і не отримує тих ресурсів, які активно використовують уже об’єднані громади. (Ред. – Станом на сьогодні у Рівненській області уже є 20 об’єднаних громад).

«На мій погляд, Острог, безумовно, готовий до децентралізації. Але потрібно і далі рухатись у цьому напрямку та долати державні перепони, що траплятимуться на шляху. Треба розуміти, що органи влади є такими ж звичайними надавачами послуг як і будь-який інший бізнес. Ми заходимо на якусь заправку, де з нами вітаються, чемно поводяться й пропонують свої послуги – в такому ж стилі мають працювати і органи влади. З іншого боку, не можна забувати й про малі зарплати держслужбовців. Нещодавно на дискусійній панелі в Києві ми спілкувалися з колишнім міським головою Вільнюса, який наголосив: найбільше зло для держави – бідні чиновники» – наголошує пан Олександр.

Децентралізація повинна стати новим етапом у розвитку міста. Суттєвою проблемою, яку може вирішити децентралізація, є відсутність великих інвестиційно-привабливих ділянок, до яких підведені усі необхідні комунікації. Це важливо для кожного великого інвестора, який зважає на перспективи не лише початку бізнесу, а й його розширення, зокрема і в суміжних галузях.

Для себе вважаю суттєвим недоліком у назві закону слово «добровільна» (ред. Мова про закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад»).

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024