Новомалинський замок сьогодні та 150 років тому

24 Грудня 2016, 21:19
4077

Новомалинський замок був збудований у 14 столітті. З часом фортеця неодноразово реконструювалася відповідно до вимог часу, що врешті й перетворило її на неймовірний мікс різних архітектурних стилів.

Волинські землі разом з іншою територією України у 14 столітті увійшли до складу Великого князівства Литовського. На той час, ця невелика, але вельми живописна місцевість належала самому Великому князю Свидригайлу, що й вирішив звести тут кам’яний замок, а в 1430 році подарував його разом із селищем своєму васалу Ело-Малинському. Цікаво, що нащадки Малинського, цінуючи подарунок князя, володіли замком аж до 20 століття, а їх прізвище й стало коренем для назви маєтку.

Новомалинський замок височів на пагорбі, що з трьох сторін був оточений ставками та річкою Збитенка. Мури фортеці мали форму п’ятикутника, та були зміцнені п’ятьма укріпленими п’ятикутними вежами, що виступали гострими кутами за лінії стін й дуже ускладнювали можливість штурму твердині.

У 17 столітті до одного з фортечних мурів був прибудований надзвичайно розкішний палац у стилі Барокко, а на самому початку 19 століття, коли власницею замку в Новомалині стає дружина Станіслава Сосновського Кастильда Малинська, замість однієї з фортечних веж, з’являється дивовижна каплиця з загостреним куполом у неготичному стилі. Син Станіслава та Кастильди Тадеуш Оскар Сосновський, що був знаним шанувальником мистецтва, перетворив Новомалинський замок на одну з найкрасивіших магнатських резиденцій в Україні.

Шкода, що ані Перша, ані Друга світові війни не пройшли для фортеці в Новомалині безслідно і до наших часів збереглися лише руїни стародавніх мурів та башт, фундамент барочного палацу та прекрасна каплиця, але вже без свого неготичного даху.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024