Мурал в Острозі: невдалий декор арки чи мистецтво?

23 Жовтня 2016, 12:01
21596

Напевно лише сліпий не помітив, що арку в п`ятиповерховму будинку в центрі міста розфарбували різнокольоровими літерами. Але мало хто знає, що це за літери, хто їх намалював та що вони означають. Ми дізналися відповіді на ці запитання.

Що це за літери?

Це зображення  на стіні - це мурал, який створений з  ініціативи громадської організації «Гараж Генг». Мурал є частиною проекту «Код міста» та охоплює 6 міст. В рамках проекту група худоджників та волонтерів розбирають міфологему та історію міста і після цього створюють тематичний мурал.

Хто автор?

Острозький мурал створили художники «Гараж Генг» спільно з учасниками Конгресу Активістів Культури, за підтримки Національного університету «Острозька академія» та відділу культури та туризму Острозької міської ради.

Що означають ліьтери?

За задумом авторів на острозькому муралі зображено дві абетки. Вони починаються по центру, одна з літери А, інша з Я. Перша йде в прямому порядку з лівої сторони, друга в протилежному напрямку. Концепція полягає в тому, що один алфавіт закінчується в іншому і знову починається, утворюючи безкінечність.

Чому саме такий задум?

«Ми подумали, що Острог поміж всього іншого, відомий книгодрукуванням. а всі книги містять у собі літери. Оскільки в Острозі був надрукований перший Буквар, символічно ми вирішили зобразити саме абетку. Літери на стіні ‒ це новий сучасний шрифт, розроблений харківським дизайнером», ‒ розповідає один з учасників проекту «Метамісто» Андрій Онищенко.

Мурал в Острозі
Мурал в Острозі

 

За словами Андрія у волонтерів не все вдалосся, адже вони не отримали достатньої підтримки від місцевих волонтерів. Тому чудову ідею не вдалося втілити належним чином.

ДОВІДКОВО

Стінопис або мурал  — різновид монументального і декоративного малярства, що виконувалося безпосередньо на стіні або на штукатурці, закріпленій на стіні, в якому фігуративні образи й декоративні орнаменти підпорядковуються архітектурним формам.

Зразки сучасних муралів в інших містах




 

Джерело: Острозька міська газета «Замкова гора»

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024